Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Επιχείρηση Νίκη 1974...

MIKΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22.07.1974 - 22.07.2015

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
Επιχείρηση Νίκη 1974


Οι νεκροί δεν πεθαίνουν ποτέ, όταν τους τιμούν οι ζωντανοί ....
Σοφοκλέους Αντιγόνη
 


+ Δημήτριος Τσαμκιράνης ΔEA Καταδρομών.


Έπεσε σαν σήμερα υπέρ Πατρίδος σε ηλικία 21 ετών, ένας υπέροχος έλληνας, ένας πατριώτης...εθελοντής στην επιχείρηση ΝΙΚΗ, του απονεμήθηκε ο βαθμός του Λοχαγού Καταδρομών μετά θάνατον και "επέστρεψε" μετά από 34 χρόνια (2008)στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Ελευθερές Καβάλας για να ταφεί με τις αρμόζουσες τιμές.

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου το μνημόσυνο του μαζί και των λοκατζήδων που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε το ΝORATLAS 52-133 " NIKH 4 ".

Θύματα Καταδρομείς Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ :

ΔΕΑ(ΚΔ)Τσαμκιράνης Δημήτριος, Λοχίας (ΚΔ)Καβραχωριανός Νικόλαος , Λοχίας (ΚΔ)Τzιλιβάκης Στέφανος, Δεκανέας (ΚΔ)Τσάκωνας Ευάγγελος, Δεκανέας (ΚΔ)Χριστόπουλος Αθανάσιος, Κ/Δ Αναστασόπουλος Ανδρέας, Κ/Δ Γιαννακάκης Κοσμάς , Κ/Δ Γιαννάκος Στέφανος, Κ/Δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης , Κ/Δ Δαλαμάγκας Ηλίας Ζησιμόπουλος , Κ/Δ ΑνδρέαςΗλίας Κωνσταντίνος , Κ/Δ Κασιμάκης Σωτήριος , Κ/Δ Κατερός Κωνσταντίνος, Κ/Δ Κουρούνης Σωτήριος, Κ/Δ Λίγδης Χρήστος, Κ/Δ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, Κ/Δ Μανιάτης Σπυρίδων, Κ/Δ Μονιάς Αιμίλιος, Κ/Δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος, Κ/Δ Νάκος Γεώργιος, Κ/Δ Πρινιανάκης Στυλιανός, Κ/Δ Σιορώκος Δημήτριος, Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Κ/Δ Τζούρας Σωτήριος , Κ/Δ Τούλης Ηλίας , Κ/Δ Χατζόπουλος Χρήστος.

Τραυματίες Καταδρομείς : Κ/Δ Ζαφειρίου Αθανάσιος(Μοναδικός επιζήσας).

Στα ΛΟΚ υπηρετούσαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους παιδιά αγροκτηνοτρόφων, οικοδόμων και γενικά βιοπαλαιστών και από τους "μορφωμένους" όσοι " τολεγε η περδικούλα τους", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κ/Δ Παναγιώτης Αφάλης(Πολεμικός Σύλλογος Κομάντος '74).

Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η άμυνα της Κύπρου ήταν σε δύσκολη θέση, όσες κινήσεις έγιναν για την απόκρουση των τουρκικών δυνάμεων εισβολής από ένοπλα τμήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, είχαν αρνητική εξέλιξη . Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα παρουσίαζε σημάδια διάλυσης στην στρατιωτική ηγεσία και ήδη είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος . Παρ'όλα αυτά οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου είχαν περιορίσει τα αρχικά σχέδια του Τουρκικού στρατού . Την 21η Ιουλίου του 1974 , αποφασίσθηκε στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία " ΝΙΚΗ " .

 Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταμεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας .

Η προετοιμασία έγινε στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη και περιλάμβανε :
20 αεροσκάφη Nord 2501D Noratlas
10 αεροσκάφη C-47 Dakota
Όλα τα αεροσκάφη ανήκαν στην " Πήγασος ". Αυτά τα αεροσκάφη θα μετέφεραν και θα αποβίβαζαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας την Α΄Μοίρα Καταδρομών με τον πλήρη οπλισμό της αποτελούμενη από 318 άνδρες.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά της Α' Μοίρας καταδρομέων κατά την διάρκεια της νύχτας - σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου - πτήση σε χαμηλό ύψος - χωρίς συνοδεία μαχητικών - προσγείωση - αποβίβαση καταδρομέων - επιστροφή στην Σούδα .
Την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 η αποστολή ξεκίνησε με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας . Μόνο όμως τα 15 αεροσκάφη από τα 20 κατάφεραν να απογειωθούν στο χρονικό περιθώριο το οποίο προέβλεπε το σχέδιο , με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αεροσκάφη ( 5 Noratlas και 10 C-47 ) να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Σούδας . Αμέσως μετά την απογείωση δόθηκε σήμα από το Κέντρο επιχειρήσεων πρός το Γ.Ε.Ε.Φ. Λευκωσίας με την φράση " Έρχονται τα 15 πορτοκάλια" . Κατά την διάρκεια της πτήσης και χωρίς φώτα πορείας για την αποφυγή εντοπισμού 2 από τα αεροσκάφη παρουσίασαν βλάβη με αποτέλεσμα την επιστροφή του ενός στην Κρήτη και την προσγείωση του δευτέρου "ΝΙΚΗ 13" στην Ρόδο .

Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίαςξεκίνησαν στις 02:00 της 22ας Ιουλίου . Το "ΝΙΚΗ 1" ακούμπησε το διάδρομο της Λευκωσίας στις 01:55, το "ΝΙΚΗ 2" έπιασε στις 01:52. Όμως από εδώ και πέρα ξεκινάει η τραγωδία της αποστολής , λόγω καθυστέρησης του ΑΕΔ να ενημερώσει τo ΓΕΕΦ και τα αντιαεροπορικά στοιχεία αποτελούμενα από τις 185η και 184η Μοίρες αντιαεροπορικών πολυβόλων και τα οποία φύλαγαν την περιοχή , δεν ενημερώθηκαν με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι τα αεροσκάφη τα οποία πέταγαν ήταν εχθρικά .

Αμέσως άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα , το "ΝΙΚΗ 4" το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης , να αρπάξει φωτιά και να συντριβή λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης .

Το "ΝΙΚΗ 6"εβλήθη σε πολλαπλά σημεία της ατράκτου και σχεδόν χωρίς μηχανές και χάρη στις προσπάθειες των πιλότων να καταφέρει να προσγειωθεί .
Τα υπόλοιπα αεροσκάφη κατάφεραν και αυτά να προσγειωθούν με λιγότερες ζημιές .

Μετά το "ΝΙΚΗ 2" προσγειώθηκε το "ΝΙΚΗ 3" το οποίο λόγω βλάβης στον έναν κινητήρα έφυγε από το ίχνος πτήσης του "ΝΙΚΗ 4" που καταρρίφθηκε και έφτασε στην τελική μετά την κατάρριψη του "ΝΙΚΗ 4".

Όλα τα πληρώματα μετά έβλεπαν κάποια φωτιά στο Λόφο της Μακεδονίτισσας και εκ των υστέρων έμαθαν ότι πρόκειται για το αεροσκάφος αυτό. Τελευταίο προσγειώθηκε το "ΝΙΚΗ 15" το οποίο και είχε απογειωθεί από την Σούδα με καθυστέρηση και παρά τις εντολές να μην εκτελέσει την αποστολή .

Το "ΝΙΚΗ 14" έφτασε αφόύ είχε πλέον ξημερώσει και δεν προσγειώθηκε καθόλου , ακολούθησε εντολές και επέστρεψε πίσω στην Σούδα .
Όσα αεροσκάφη ήταν σε πτητική ικανότητα απογειώθηκαν για τη επιστροφήστην Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από τις φίλιες δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας .

Τραγικός απολογισμός

Το τραγικό αυτό λάθος (παράλειψη ίσως μέσα στο χάος) της αεροάμυνας του αεροδρομίου κόστισε την απώλεια ζωής σε 4 αεροπόρους , 29 καταδρομείς και τον τραυματισμό 11 ακόμα καταδρομέων .
Από την δύναμη των 318 ανδρών της Α' Μοίρας καταδρομών 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν χαρίζοντας μοναδικές στιγμές δόξας στα ελληνικά όπλα, αποκρούοντας εισβολείς και ανακαταλαμβάνοντας περιοχές.

Αξιοσημείωτο αποτελεί ότι τακτικά τουρκικά συγκροτήματα ενίσχυαν τις νυκτερινές ώρες περίπολα και σκοπιές σε υπερβολικό αριθμό, φοβούμενοι τις καταδρομικές νυκτερινές επιχειρήσεις των ΛΟΚ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η αποστολή των Noratlas στη φλεγόμενη Κύπρο ήταν δυστυχώς η μόνη παρουσία της Π.Α εκεί το 1974, αφού η ηγεσία του Κλάδου κράτησε καθηλωμένα στα αεροδρόμια της Κρήτης τα μαχητικά αεροσκάφη και επέλεξε την αδράνεια αντί της δράσης. Τα πληρώματα όμως στάθηκαν στο ύψος που απαιτούσαν οι περιστάσεις, ΝORATLAS 52-133 " NIKH 4  με θύματα Π.Α :
Κυβερνήτης - (Επισμηναγός) Παναγόπουλος Βασίλειος
Συγκυβερνήτης - (Επισμηναγός ) Συμεωνίδης Στυλιανός
Ναύτιλος - (Επισμηνίας) Άνθιμος Ηλίας
Ιπτάμενος Μηχανικός - (Ανθυποσμηναγός) Δάβαρης Γεώργιος .

ΚΑΝΕΙΣ ιπτάμενος αξιωματικός της ΝΙΚΗΣ δεν "πέρασε" τον βαθμό του υποπτεράρχου (άλλοι κρίθηκαν επιζήμιοι κλπ κλπ), ενώ οι φυγόμαχοι έγιναν Α/ΓΕΕΘΑ.

Η επιτυχία της αποστολής «Νίκη» και ο αιφνιδιασμός του εχθρού κατέδειξαν τι πραγματικά θα μπορούσε να επιτύχει η ΠΑ αν μερικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί δεν κρατούσαν καθηλωμένα τα ελληνικά φτερά, ιδίως τα μαχητικά, χαρίζοντας έτσι τη νίκη στους «Αττίλες».

Κοινό στοιχείο στις δύο μεγάλες εθνικές καταστροφές του 20ού αιώνα, τη μικρασιατική και την κυπριακή, ήταν ένα: δεν μας νίκησαν οι Τούρκοι, αυτοηττηθήκαμε.

Η γνώμη μου είναι, ότι ο καιρός για μια πλήρη έρευνα και καταγραφή των γεγονότων και απονομή δικαιοσύνης, δεν έχει περάσει ακόμη...αν και θα το ήθελαν ορισμένοι κύκλοι....

Σίγουρα πλέον δεν υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.

Και όσο θα περνά ο χρόνος και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στα γεγονότα θα λιγοστεύουν, θα απομακρύνεται και η δυνατότητα για μια πληρέστερη συγκέντρωση στοιχείων από ιστορικούς μελετητές, ενώ οι περιφερόμενοι διαδικτυακοί ¨αστικοί μύθοι¨   θα στοιχειώνουν τα αληθή πολεμικά περιστατικά.

Πρόκειται για μια πολύ πικρή διαπίστωση, που πληγώνει βαθιά ακόμα περισσότερο όσους πολέμησαν και αρνήθηκαν τη συνδιαλλαγή και την υποταγή.

Η Δημοκρατία δεν συνίσταται μόνο στην ψήφο ή σε λεονταρισμούς ανεπάγγελτων κοματικών ημιμαθών, αλλά και στην Διαύγεια, στην Ισονομία και στην Τιμωρία !!!

Αυτό για όσους νομίζουν, ότι έχουμε την πολυτέλεια ενός τέτοιου πολιτεύματος !!!


Διονύσης Αναστασόπουλος


https://www.youtube.com/watch?v=4MOkvzfdHVI


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου