Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ;



Ξέρω καλά πως ο θάνατος δε νικιέται· μα η αξία του ανθρώπου δεν είναι η νίκη, παρά ο αγώνας για τη Νίκη. Και ξέρω ακόμα ετούτο, το δυσκολότερο: δεν είναι ούτε ο αγώνας για τη Νίκη· η αξία του ανθρώπου είναι μια μονάχα, ετούτη: να ζει και να πεθαίνει παλικαρίσια και να μην καταδέχεται αμοιβή. Κι ακόμα ετούτο, το τρίτο, ακόμα πιο δύσκολο: η βεβαιότητα, πως δεν υπάρχει αμοιβή, να μη σου κόβει τα ήπατα παρά να σε γεμίζει χαρά, υπερηφάνεια κι αντρεία.
 
Αναφορά στον Γκρέκο, 1961. Εκδόσεις Ελένης Καζαντζάκη, 1981. 477.

      Αγαπάω τα παραμύθια και τους μύθους. Οι ιστορίες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και δημιουργήθηκαν από ανώνυμους τελικά καταγράφηκαν. Είναι σαν χρυσάφι. Νοιώθω απεριόριστο ενδιαφέρον για τους έλληνες πολεμιστές …αυτούς τους ανώνυμους, που κάθε χωριό της Πατρίδας τους καθαγιάζει σε ένα μαυρισμένο από τον καιρό μνημείο στην κεντρική πλατεία....εκεί που οι μαθητές παρελαύνουν στις Εθνικές Επετείους !!!
 
     Ναι ομολογώ, είναι ένα είδος τροφής, μια μυστηριώδης ζωή – που δίνει τροφή την οποία (όλοι) οι άνθρωποι έχουν ανάγκη… Εμείς οφείλουμε να τιμήσουν το υλικό αυτό, να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα στοιχεία της Ιστορίας, έτσι ώστε η Ιστορία να παραμείνει ζωντανή μέσα στις επόμενες γενιές, ειδικά στην ανατροφοδότηση της ιστορικής γνώσης.
 
     Στο παλιό ξύλινο κουτί γεμάτο υγρασία ανακάλυψα με περίσσια χαρά τα τέσσερα κομματάκια μέταλλο …απονεμήθηκαν και τίμησαν μια στολή πολεμιστή … δεν είναι βέβαια των πολεμικών επιχειρήσεων του 1940, αλλά συνιστούν και οριοθετούν πράξεις γενναιότητας και ιστορικής μνήμης …είναι από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο(Βαλκανικοί) και το τέλος της τραγικής Μικρασιατικής Εκστρατείας …
 
    Θα αναφερθώ αναλυτικά στο καθένα από αυτά σύντομα… στην Ιστορία και στον συμβολισμό τους….
 
    Απλά θέλησα, λόγω ημέρας να τα ανεβάσω σαν Μνημόσυνο στον παππού και να μου επιτραπεί να τα χαρακτηρίσω (όπως πιστεύω θα ήθελε και ο ίδιος), ως Κεφάλαιο και Κληρονομιά για όλες τις οικογένειες, που έδωσαν φόρο τιμής και αίματος στην Πατρίδα(ανεξάρτητα από κομματικές – πολιτικές θέσεις).
 
 
                            Χρόνια Πολλά για τη μέρα που ξημερώνει
 

                                        Διονύσης Κ. Αναστασόπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου